Voli ovo

Reklame

četvrtak, 23. prosinca 2010.

Alisa u zemlji čuda – III deo

Jedna od urbanih legendi govori o tome kako je mehaničar Moris upravo skidao glavu motora kada je ugledao dr Majkla Debejkija, čuvenog specijalistu za operacije na otvorenom srcu, koji je strpljivo čekao da obave pregled njegovog voljenog mercedesa. Mehaničar ga je odmah pozvao da se divi njegovom radu i pomalo iznenađeni doktor se upustio u konverzaciju sa njim. "Doktore, mi smo kolege. Ja takođe otvaram srce motora, produvavam ventile, ugrađujem po potrebi nove delove i kada dovršim posao, ova bebica prede kao mačka. Zbog čega Vi zarađujete mnogo više od mene, kada je očigledno da nas dvojica radimo u principu isti posao?" Dr Debejki se nagnuo i tiho šapnuo na uvo drčnom mehaničaru: "Pokušaj da uradiš to isto dok je mašina upaljena".

Ovo je poslednji deo trilogije posvećene kreiranju primerene e-vizije. Da bi vizija e-poslovanja mogla da zaživi u praksi (dok motor radi) trebalo bi definisati ključne karakteristike i opredeljenja u četiri dimenzije:
·  Šta? - definiše prirodu veza koje bi trebalo da budu uspostavljene.
·  Ko? - koji entiteti će biti međusobno povezani.
·  Gde? - definiše mesto na kojem će aplikacije e-poslovanja biti locirane.
·  Zašto? - definiše koje inicijative e-poslovanja će dobiti prioritet u pogledu očekivanih rezultata, što će imati uticaj i na primereno prilagođavanje ostale tri dimenzije.

U nastavku ćemo pokušati da damo odgovore na preostala pitanja: Gde? i Zašto?

Gde? - Prevazilaženje granica firme

E-poslovanje omogućava da se sa lakoćom prevaziđu granice koje su tradicionalno definisale poslovnu organizaciju, pa čak i do toga da sam pojam granice postane besmislen. Prvi koraci u tom pravcu odnosili su se na čvršće povezivanje i rušenje barijera za poslovne partnere. Danas veliki broj kompanija daje u outsourcing svoje softverske aktivnosti i prelazi na mesečno plaćanje usluga kao što su npr. CRM aktivnosti (upravljanje odnosima sa kupcima, uz intenzivno korišćenje informacione tehnologije), kao i održavanje informatičke opreme i upravljanje lancem nabavke (Supply Chain Management - SCM).

Svaki poslovni proces koji ne predstavlja temelj za stratešku kompetenciju zahvaljujući e-poslovanju, postaje ozbiljan kandidat za outsourcing. Razlog je jednostavan: Zašto da kupujemo celu kravu, ako nam je potrebno samo mleko? Poslovni procesi koji ne predstavljaju usko jezgro ključnih (core) procesa se danas udomljavaju izvan matične organizacije i prepuštaju provajderima usluga, koji u nastavku "vode računa o kravi i Odluka da se većina rutinskih poslova
redovno isporučuju mleko ".  poveri provajderima informatičkih usluga stvara mogućnost da se informatičari unutra poslovne organizacije maksimalno koncentrišu na one aktivnosti koje su od najvećeg strateškog značaja, pošto su definitivno oslobođeni brige o održavanju mreže i ažuriranju verzija softvera.

Softverske aplikacije imaju za cilj podršku efektivnom i efikasnom upravljanju poslovnim procesima. Ako se omogući da se poslovnim procesima može bez problema pristupati preko mreže, dobavljači postaju strateški partneri. U tom kontekstu termin outsourcing postaje ograničen opis važnog poslovnog odnosa. Bolji termin bi bio Co-sourcing, pod čime se podrazumeva situacija u kojoj aplikacije postaju nevidljive, granice poslovne organizacije besmislene, a eksterni dobavljači se smatraju proširenjem ključnih poslovnih operacija organizacije.

Najveća prednost web aplikacija u kontekstu e-poslovanja jeste njihova sposobnost da sruše postojeće granice organizacije i da omoguće svim poslovnim partnerima da u realnom vremenu pristupaju svim informacijama relevantnim za zajedničko poslovanje, bez obzira na hardver i softver kojim učesnici trenutno raspolažu. Mogućnost povezivanja bez ikakvih ograničenja dramatično smanjuje troškove komunikacije i koordinacije pri obavljanju zajedničkih poslovnih transakcija. Time se zaobilazi i čitav niz posrednika u poslu, koji su u klasičnom načinu poslovanja vodili računa o tokovima informacija i dobara u lancu nabavke.

Zašto? - Više od troškova

Širenjem i obogaćivanjem komunikacionih kanala i kreiranjem entitetima orijentisanih aplikacija, e-poslovanje značajno poboljšava efektivnost i efikasnost ključnih poslovnih procesa organizacije. Efikasnost (kako da stvari uradimo bolje) je mera kako se koriste resursi da bi se ostvario postavljeni cilj. Poboljšanje efikasnosti često ima za posledicu značajne uštede i kresanje troškova, a to je i najčešće citirani cilj za uvođenje e-poslovanja.

Iako su inicijative zasnovane na poboljšanju efikasnosti najčešće i najvidljivije za dokazivanje prednosti primene e-poslovanja, one predstavljaju samo prvi korak u evoluciji e-poslovanja. Na sledećem nivou bi e-poslovanje trebalo da značajno poboljša efektivnost ključnih poslovnih procesa organizacije. Efektivnost (da li radimo prave stvari?) je mera primerenosti izabranih ciljeva i stepena njihovog ostvarenja (npr. projekat Yugo Amerika). Ponovno definisanje ili reinženjering procesa mogu rezultirati kreiranjem novih izvora vrednosti i značajnim povećanjem profita.

Razlika između efikasnosti i efektivnosti slična je razlici između klasičnog šaha i Star Trek trodimenzionalnog šaha: ako efikasnost podrazumeva da istu igru odigramo svaki put sve bolje i bolje, efektivnost znači da se upuštamo u sasvim novu vrstu igre, dotada neigranu. Iako reinženjering poslovnih procesa ne menja sastav igrača u areni, on menja pravila igre, što za konačnu posledicu ima transformaciju poslovanja. To u praksi može zahtevati da se odigra sasvim nova igra, pri čemu će se arena okrenuti naopačke, stalno će se izmenjivati novi partneri i propisivati nova pravila igre. Ako se vodi računa o efikasnosti, pogled odozdo (bottom line) vidi e-poslovanje kao značajan alat u kresanju nepotrebnih troškova. Veliki igrači posmatraju e-poslovanje u sasvim novom kontekstu, kao top line alat za promenu pravila važeće poslovne igre. Pioniri e-poslovanja, kao što su Dell i Cisco, veoma su uspešni upravo zbog toga što su propisali sopstvena pravila igre i igraju igru koja je superiorna (sasvim drugačija) u odnosu na konkurenciju (i sve to dok motor radi).
Tamni vilajet

Danas su poslovne organizacije suočene sa velikom ponudom proizvođača softvera i tehnoloških platformi, pri čemu se dobitnici i gubitnici na tržištu e-poslovanja ne mogu sa sigurnošću prognozirati. Ogromne troškove stvaraju i sistem integratori koji pokušavaju da povežu novonabavljeni softver sa nasleđenim bazama podataka i aplikacijama. Ovaj posao nije samo izuzetno skup, već je povezan i sa ogromnim poslovnim rizikom. Čak i ako sve prođe u najboljem redu, ostaju konstantni problemi operativnog održavanja i kupovine novih verzija softvera i to u situaciji kada su se na tržištu pojavili mnogo povoljniji ponuđači (c'est la vie). Tada bi trebalo doneti odluku o tome da li da se nastavi sa postojećim dobavljačem, što vas osuđuje da radite na inferiornoj tehnološkoj platformi, ili da pređete na novo rešenje, što znači da se čitav posao implementacije novih rešenja mora početi ispočetka.
Dr Milan Kukrika

Nema komentara:

Objavi komentar